KOBRA // 29 Haziran 2012 – 16 Eylül 2012 // Sakıp Sabancı Müzesi

KOBRA: ÖZGÜR SANATIN 1000 GÜNÜ

29 Haziran 2012 – 16 Eylül 2012 
Sakıp Sabancı Müzesi
Basın Bülteni

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi, 20. yüzyılın ikinci yarısında sanat ortamını şekillendiren Kobra akımının öne çıkan eserlerinden oluşan geniş bir seçkiyi, Kobra – Özgür Sanatın 1000 Günü adlı sergiyle ağırlıyor. Adını sanatçıların geldikleri Kopenhag, Brüksel ve Amsterdam’ın ilk harflerinin bileşiminden alan Kobra, 29 Haziran’da ziyarete açıldı. Kobra sanatçıları tarafından hayata geçirilen ve yalnızca 1948-1951 yılları arasında uygulanan bu avangard akım 60’ın üzerinde eser ile temsil ediliyor. Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkinin 400. yıl kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen sergi, Hollanda’daki Kobra Modern Sanat Müzesi ve ABN AMRO Bank’in özel koleksiyonuna ait eserleri, ilk kez Türkiye’ye getiriyor. Seçki; tablo, heykel, kumaş, seramik, kağıt üzerine işler, caz müziğinden ilham alan çalışmalar ve belge niteliğindeki malzemelerden oluşuyor.

“Kobra: – Özgür Sanatın 1000 Günü”, ilkel sanat formları, Batılı olmayan folklorik öğeler ve Doğu’nun gelenekleriyle mistisizminden esinlenenSergide, Kobra döneminin öne çıkan isimlerinden Karel Appel’e ait “Femme, Enfants, Animaux” (Kadınlar, Çocuklar, Hayvanlar) isimli ünlü tablonun yanı sıra Eugène Brands, Constant, Corneille, Asger Jorn gibi sanatçıların imzasını taşıyan önemli eserler de yer alıyor. Ülkemizde ilk kez sanatseverlerle buluşacak sergi; ABN AMRO Bank, De Meeuw Group / ABC Prefabrik, Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, İpragaz, Merck Serono, TMF Group ve Hollanda Kraliyeti’nin desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kapsamındaki etkinlikler, Fluxus ile birlikte, 20. yüzyılın ikinci yarısının önemli bir sanat akımı olarak kabul edilen Kobra sergisiyle devam ediyor. Kobra akımı, 2. Dünya Savaşı sonrasında, yeni ve özgür bir sanat formu oluşturmayı amaçlayan genç avangard sanatçılar tarafından kuruldu. Kısa ömrü içinde pek çok önemli sanatçıyı çatısı altında birleştiren Kobra akımı, savaş sonrası yeniden yaşama sevincini ve umudu yansıtan, spontan, renkli, davetkar ve zamansız eserlerin üretilmesine yol açtı. Kobra sanatçıları, saf ifadeyi bulma uğruna bazen kendi ülkelerinin halk sanatı köklerine eğildi, bazen de onun peşinden uzak diyarlara, doğu ve batı ülkelerine uzandı. Amaçları, buldukları renkli izlerle, savaşın insafsız anılarından bunalan dünyaya bir nebze iyimserlik, Avrupa’nın kasvet dolu sanat ortamına renk ve yaşam sevinci vermekti. Akımın önemli sanatçılarının eserlerini barındıran Amstelveen’deki Kobra Modern Sanat Müzesi’nin işbirliğiyle hazırladığımız, fevkalade güçlü bir görsel betimleme sunan serginin gerçekleştirilmesine destek veren sponsorlarımıza teşekkür ederim. Kobra akımının sergisi, yaz boyunca İstanbullulara ve şehri ziyaret eden turistlere önemli bir kültür ziyafeti sunacak. Sergi sanatseverlere, çocuksu duygularını canlandıracak ve yaratıcı yönlerini tetikleyecek bir deneyim vaat ediyor.” dedi.

Sergiyi ziyaret edenler, Kobra akımının gelişiminin yanı sıra, 1930-1960 yılları arasında Avrupa ve Türkiye’deki sosyal, tarihsel gelişmelerin paralel kurguyla anlatıldığı keyifli bir yolculuğa çıkacak. Tarihsel önem taşıyan görüntülerden oluşan siyah-beyaz belgesel ise Kobra akımı başladığında dünyada nelerin olup bittiği konusunda izleyenlere fikir verecek. 16 Eylül’e kadar sanat severlerle buluşacak “Kobra – Özgür Sanatın 1000 Günü” sergisi kapsamında, çocuklara yönelik eğitim programları da yapılacak.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir