Azarnegari // 14 Mart – 14 Nisan 2013 // Ahad Saadi // ART350

Azarnegari
14 Mart – 14 Nisan 2013
Ahad Saadi
ART350


Ahad Saadi 1980 yılında Tebriz şehrinde dünyaya geldi ve sanat yaşamına 1999 tarihinde başladı. Saadi kendi icat ettiği sanatın adına “Azarnegari” ismini verdi. 

2008 tarihinde Azarnegari tarzı İranlı başkenti Tahran Milli Kültür Bakanlığı tarafından uzmanlarının onayıyla teyit edildi, yeni tarz olarak belirlendi ve aynı yılda İran kitap evi ve milli değerli eserler kurumunda resmi eser kaydına geçti. 

Azarnegari isminin anlamı; ateşle çizim yapmak demektir, çünkü bu eserlerin hiç birisinde kalem veya boya kullanılmamıştır. Tablolardaki tüm renkler son derecede ufak kesilmiş kumaşların birbirinin üzerine yakılarak yapışmasıyla oluşturulmuştur. Eserleri izleyen insanlar zaten tablodaki kumaş parçalarının ufaklığı ve şaşırtıcı derecede zarafetinden bu çalışmaların ne kadar uzun bir zaman alabildiğini ve ne kadar çok konsantrasyon gerektirdiğini fark etmektedirler. 

Ahad Saadi bu sanatı çocukluk yıllarında keşfediyor; Sanatçının çocukken en sevdiği oyun ateşle oynamakmış ve ailesi onu hep ateşten uzak tutmaya çalışırmış. 

Sanatçı sonraki yıllarda, Tebriz şehrinin halı ve kumaş tacirlerinden olan babasının işinde ona eşlik edermiş. 

Saadi’nin ateşle oynadığı sıralarda ateşin annesinin kumaşları üzerine düşüp yakması ve birbirine yapışmasıyla Saadi’nin gözlerinde şimdiki Azarnegari sanatının ilk planları oluşmaya başlamıştır. 

2011 yılında Üniversitenin Grafik bölümüne giren Saadi, istediği sonuçları alamayacağını düşünerek, Üniversiteden ayrılır ve kendi kendini yetiştirerek sanatını geliştirmiştir. 

Saadinin bugüne kadar 9 kişisel ve gurup sergileri olmuştur. 

Saadi eserlerinde İran’ın eski kültüründen olan (tezhip ve minyatür) desenlerinden ilham alarak modern resimler yapmış, düşüncelerini, hissettiklerini ve duygularını irfanı, felsefi hikâyeler üzerine yapmış ve anlatımları; dünya barışı, insan sevgisi, insana ve doğaya bağlılığı, ruhsal gelişim ve irfanı yaşamın güzellikleri üzerine anlamlar taşıyor. 

2012 yılında Saadi’nin vazo çalışması Tahran UNESCO Kurumu başkanlığı tarafından Fransa UNESCO kurumuna gönderilmek üzere seçilmiştir. Bu vazo tamamen kumaştan yapılmış ve üzerindeki resim anlatımları dünya barış simgesidir ve bu çalışmanın diğer eşi şimdiki ART350 “Azarnegari” sergisinde satışa sunulacaktır. 

Mit freundlichen Grüßen 

ART350
Bağdat Caddesi No.350 
34738 Erenköy – İstanbul 
Tel +90 216 / 369 80 50 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir